Melancholia (2019)

Av Lars von Trier i översättning och Bearbetning av Jerker Beckman

Premiär 23 mars 2019

”Det är mycket väl genomfört, det finns ständigt sinnrika lösningar på allting. Som mindre sällskap kommer vi i publiken hela tiden nära handlingen. Föreställningen är lättsam på sätt och vis, samtidigt som temat är mörker och undergång. (…) Melancholia är en vacker föreställning på så många sätt, rik på undertexter och allvar. De tre akterna kunde inte vara mer olika, var och en är en speciell erfarenhet. Hela Spira utnyttjas som spelplats för en stor teaterupplevelse och en väldigt underhållande resa mot undergången.
 
Johan Fingal, Jönköpings-Posten
”Lars von Triers film i teaterversion är en storslagen och djärv satsning som visar att våra länsteatrar står för konstnärlig förnyelse. (…) Regissören Jesper Mases Berglund har skapat en djärv scenversion som inbegriper hela huset. (…) Det är mycket modigt att spela teater så här, utan självklara mallar vare sig för skådespelarstil eller mötet med publiken. (…) stundtals underbart kreativt”
– Lars Ring, SvD
”Ett äventyr… ett riktigt teaterkalas där alla sinnen aktiverades…. En djärv satsning av Smålands Musik & Teater. /…/ …suveränt av Vera Veljovic (som brudens far)  /…/ Valsen gör ont i magen, det är groteskt faktiskt /…/ Visuellt väldigt vacker… nästan som en dansteater, mycket fin scenografi. /…/ Skådespelarna är jättebra, strålande allihopa. /…/ Musiken är välskriven, det är väldigt suggestivt /…/ Det här är en teaterupplevelse utöver det vanliga!”
Betyg: 4/5
Ulla Strängberg, Sveriges Radio P4 Jönköping
(Lyssna på hela recensionen här)

Välkommen som gäst till den bästa och värsta bröllopsfesten någonsin. Välkommen till en vandring ner i människans innersta. Välkommen att bevittna slutet. Melancholia tar hela huset i besittning när skådespelare, Jönköpings Sinfonietta och du tillsammans skapar en unik upplevelse.
Det börjar på Justines bröllop – en sagolik fest, ett sandslott av goda intentioner, ett fyrverkeri i glitter som ihärdigt kräver brudens lycka. Vad annat kan förväntas med en privat 20-mannaorkester på plats och bröllopsplanerar i dussintal? Men när ytan börjar krackelera skymtar tvivel och oförmåga i sprickorna. Samtidigt har den tidigare okända planeten Melancholia upptäckts på stjärnhimlen – dess kurs verkar ställd mot jorden.
Varför försvinner Justine ständigt från brudsätet?
Vad jagar henne?
Är vi en del av hennes lycka eller olycka? 
Sörj inte över brudbuketten.
Den var oersättlig, men värdelös.

Vi fortsätter i en vandring genom bröllopets rasmassor. Steg för steg ned i Justines innersta rum. Drömmar. Svek. Ofullkomlighet. Vilsenhet. Mänsklighet. Någonstans där ute, i kosmos obegripliga mörker och ljus, rusar Melancholia mot jorden med ursinnig kraft.
Sörj inte över uppbrottet. 
Vi kan var ensamma tillsammans.

Slutligen, i teatersalongens slutstation, finns ingenstans att gömma sig. Bröllopet är över. Melancholia kommer närmare för varje sekund, med bedövande skönhet och fullständig förödelse i släptåg.
Om den sista tiden verkligen är här, vilka var vi och vad är i så fall värt att leva för?
Sörj inte över jorden.
Njut så länge det varar. 
Välkommen till Melancholia.
Melancholia är ett omslutande teaterverk som tar hela Kulturhuset Spira i besittning. Kliv in i pjäsen redan vid entrén, möt huvudkaraktärerna i restaurangen, utforska handlingen i foajéerna och bevittna historiens slut i Teatersalongen. Tillsammans med skådespelarna och sinfoniettan bjuds publiken in att ta position i dramats centrum och gemensamt skapa en unik föreställning vid varje tillfälle.

Den flerfaldigt prisbelönade filmen Melancholia av Lars von Trier hade premiär i Cannes 2011. Nu gör Smålands Musik & Teater ett omslutande teaterverk av filmen i regi av Jesper Mases-Berglund och Gabriel Widing. För anpassning och bearbetning står dramatikern Jerker Beckman.

Av LARS VON TRIER översättning och bearbetning av JERKER BECKMAN 
Regi JESPER MASES-BERGLUND
Deltagarregi GABRIEL WIDING​
Scenografi ELISABETH ÅSTRÖM 
Kostymdesign SERA CEDERBERG
Ljusdesign CASPER TÖRNEMAN
Kompositör och ljuddesigner BERNT KARSTEN SANNERUD
Skådespelare SANNA INGERMAA NILSSON, MALIN MASES-ARVIDSSON, PETTER ANDERSSON, ÅSA ARHAMMAR, VERA VELJOVIC samt STEFAN SAUK, MED FLERA. 
Dirigent CHRISTIAN VON GEHREN Musiker ur JÖNKÖPINGS SINFONIETTA
I samarbete med VULKANTEATERN

Bilder från föreställningen:

Foto: Lars Kroon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *