Den stora branden (2018)

Premiär 20 Oktober 2018
Tv-premiär 4 Maj 2019 20.00 på SVT2

​Just den dagen i slutet av juli vet ännu ingen om att den där lilla gnistan är början på en av vår tids största brandkatastrofer. Att värmen, blåsten och torkan ska ge elden en sådan ursinnig kraft att den ska förinta platser där människor växt upp, lekt och älskat. Den stora branden är fiktion men baseras på verkliga händelser och berättelser. En berättelse om vad som händer när katastrofen kommer. Om rädslan, förtvivlan och sorgen, men också om modet, beslutsamheten och tankarna som uppstår när allt ställs på sin spets. Om naturen och människan, om livet och döden och om en nästan osynlig skogsstig utanför Virsbo.​
” ’Den stora branden’ är effektiv på flera plan. Den skildrar skickligt vardagen och den lilla människan, liksom vår aningslöshet inför kombinationen av storskalig skogsavverkning och allt mer hastiga miljöförändringar. Texten beskriver sammanhållning och idealism – via den kongeniala formen kammarkör där många röster blandas till en fin helhet. Genom rök, svarta och grå textilier och en avancerad ljussättning lyckas man också skapa en suggestiv bild av branden, men också hetsen och paniken. Regin lyckas med teatrala medel bygga upp en stark närvarokänsla av skräck, av rök och människor som slåss mot, och flyr från det enorma ragnarök som elden bildar.”

 Lars Ring, Svenska Dagbladet          Läs mer här >

Bild

Den stora branden publicerades i Teatertidningen 5/2018. Finns att köpa på www.teatertidningen.se.

På scen Anders Larsson, Andreas Kullberg, Bodil Malmberg, Cicilia Sedvall, Jacob Ericksson, Mårten Svedberg, Måns Clausen, Nina Rudawski, Slaven Španović, Västerås Kammarkör
Dramatiker Jerker Beckman
Regi Niklas Hjulström 
Musik Andreas Kullberg 
Scenografi och kostym Julia Przedmojska
Ljusdesign Patrik Bogårdh 
Maskör Cais-Marie Björnlod


”​De olika aspekterna av brandens framfart och den ackompanjerande körsången skapar en dynamisk föreställning som trots allt mörker lämnar utrymme för ljus. För ur död kommer liv. (…) Den stora branden är en viktig del av bearbetandet av den sorg som drabbade Västmanland sommaren 2014, men föreställningen är också högst aktuell för det fortsatta samtalet om hållbart skogsbruk och människans påverkan på naturen.”

Emma Renvall, VLT.         Läs mer här >

”Pjäsen om Den stora branden är en kollektiv föreställning. Ett storverk! (…) Niklas Hjulström, regissör och Jerker Beckman, författare har respektfullt, lyhört och varsamt lyssnat och tagit hand om människornas berättelser (…)  Den stora branden är en storslagen föreställning som lyfter viktiga samhällsfrågor samtidigt som den är djupt berörande.”

Yvonne Gröning, Dala-Demokraten.         Läs mer här >

​Bilder från föreställningen:

Foto: Markus Gårder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *